Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Training

Om op lange termijn problemen door overbelasting te voorkomen, is het van belang om je paard in balans te brengen tijdens het trainen. Met ‘in balans’ bedoel ik dat het paard zijn gewicht verdeelt over 4 benen. Dit kun je simpel gezegd vergelijken met het uitlijnen van een auto: als je auto niet goed uitgelijnd is krijg je meer en ongelijke slijtage aan de banden. Bij paarden is dit niet anders; een ongelijke belasting veroorzaakt slijtage. Door je paard goed ‘uit te lijnen’ voorkom je overbelasting van je paard op de lange termijn.

Om je paard correct en in balans te kunnen trainen zijn er een aantal basisvoorwaarden, met als rode draad de verticale en horizontale balans. Verticale balans is de balans tussen links en rechts en horizontale balans is de balans tussen voor en achter. Als je paard in verticale balans is, wil dat zeggen dat het paard zijn gewicht gelijk verdeelt over links en rechts. Net als mensen links- of rechtshandig zijn, hebben paarden vrijwel altijd een voorkeur voor de linker- of de rechterbuiging. Vaak gaat dit gepaard met een ongelijke verdeling van het gewicht, waarbij het linker- of het rechtervoorbeen meer wordt belast. Plus het ruitergewicht dat een paard moet dragen, is het niet geheel onverklaarbaar dat dit tot allerlei problemen kan leiden. Daarom is het van belang de verticale balans te herstellen om een duurzame training te kunnen bewerkstelligen. Verticale onbalans kan zich onder andere uiten in de volgende signalen:

  • ·        Paard maakt zich erg sterk op één teugel
  • ·        Gemakkelijk buigen op één kant en moeilijk buigen op de andere kant
  • ·        Over de schouder van de volte af lopen op de ene hand en/of erg naar binnen vallen op de andere hand
  • ·        Zadel zakt scheef naar één kant
  • ·        Kantelen van het hoofd
  • ·        Hoofdschudden
  • ·        Knarsetanden
  • ·        Ongewenst gedrag zoals rennen, bokken, steigeren, zich laten vallen of niet willen lopen

Naast de verticale balans is voor een duurzame training ook de horizontale balans van belang. Van nature dragen paarden ca. 3/5 van het gewicht op de voorhand en slechts 2/5 op de achterhand. Daar komt nog bij, dat ons gewicht als ruiter ook bij op het voorste deel van het paard komt. We zullen het paard daarom moeten leren om de verdeling van het gewicht meer naar achter te verplaatsen om overbelasting te voorkomen.

Door het paard in zijn balans te herstellen kunnen vele problemen worden opgelost. Zo is de combinatie van behandeling met correcte training, uitgaande van de biomechanica van het paard, al vaak succesvol gebleken bij paarden met bijvoorbeeld rugproblemen, chronische kreupelheden of ‘vage’ kreupelheden waarbij nooit echt een diagnose gesteld is. Verder blijkt ook bij paarden met gedragsproblemen of uiteenlopende rijtechnische problemen, dat hier vrijwel altijd een lichamelijke en/of trainingstechnische oorzaak aan ten grondslag ligt. Omdat voorkomen natuurlijk beter is dan genezen, kan ik je uiteraard ook helpen voordat je paard problemen ontwikkelt.

Om een paard in zijn balans te kunnen herstellen is het van belang om te kijken naar de combinatie. Wat werkt voor het ene paard en/of ruiter, hoeft niet te werken voor een ander. Ik kies daarom niet voor een specifieke trainingsmethode, maar werk met wat paard en ruiter als combinatie nodig hebben en aan kunnen. Sleutelwoorden hierbij zijn balans, harmonie, samenwerking, gedragenheid, duurzaamheid en plezier!

Ben je nieuwsgierig geworden? Neem dan gerust eens vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie!

Balans

 

Duurzaamheid

 

Harmonie