Rijnlandhoeve
Tolsestraat 29
4043 KB Opheusden
+31 (0)6 – 20 50 40 17
info@rijnlandhoeve.nl
KvK: 664 182 75
BTW: NL 00 21 87 927 B 21
Bank: NL82 RABO 0311 1341 30
Opstarten jong paard
Als je een jong paard koopt, wil je niets liever dan hem goed opleiden voor een lange en succesvolle sportcarrière.
Om je paard op lange termijn gezond te houden en blessures door overbelasting te voorkomen, is het heel belangrijk zijn carrière op de juiste manier te starten. Daar komt véél meer bij kijken dan alleen het ‘zadelmak maken’!
Basisvaardigheden
Voor het opstarten van een jong paard trek ik dan ook ruim de tijd uit. De basis kun je maar één keer goed leggen! Van alles wat je jouw jonge paard goed aanleert, heb je een paardenleven lang plezier.
Ik start dan ook altijd eerst met een aantal basisvaardigheden die elk paard zou moeten leren voordat wordt begonnen met de fysieke training:
- Netjes meelopen aan een los touwtje
- Halthouden en wegstappen op jouw in- en uitademing
- Op een kleine hulp achteruit stappen
- Rustig vast kunnen staan
- Zelf voetjes geven
- Wennen aan vreemde objecten zoals wapperende jassen
Fysieke training
Vervolgens wordt gestart met fysieke training vanaf de grond. Door te werken aan de hand kan het paard kennismaken met de hulpen en leert hij fysiek in balans te lopen. Als dit vanaf de grond goed bevestigd is, is het later onder het zadel makkelijker om dit terug te vinden. In deze periode van onbelaste fysieke training leert jouw paard de volgende dingen:
- Kennismaken met het hoofdstel en het bit
- Het verplaatsen van de schouder ten behoeve van de verticale balans
- Gelijke aanleuning nemen op twee teugels
- Longeren in balans zonder hulpteugels
Met deze basis komt het daadwerkelijke zadel- en ruitermak maken in beeld; pas op het moment dat het paard hier mentaal en fysiek klaar voor is!
Risico’s
Het dragen van ruitergewicht moet rustig opgebouwd worden, ongeacht op welke leeftijd je hiermee start. Pezen en banden passen zich slechts traag aan aan belasting, waardoor voor dit proces 1 tot 1,5 jaar moet worden uitgetrokken voordat je echt serieus kunt gaan rijden. Ga je te snel, dan ligt het risico van overbelasting op de loer, met vervelende blessures tot gevolg.
Investering
Het correct opleiden van een jong paard is dus een tijdrovend proces. Echter; de tijd die je in het begin van zijn carrière extra investeert, betaalt zich uiteindelijk dubbel en dwars terug! De tijd nemen en het tempo volgen dat het paard hierin aangeeft is de enige manier om op lange termijn een fit, vrolijk en gezond paard te houden!
Wil jij jouw jonge paard ook graag een verantwoorde en complete start geven voor een duurzame sportcarrière? Neem snel contact met me op om een plekje te reserveren!