Rijnlandhoeve
Tolsestraat 29
4043 KB Opheusden
+31 (0)6 – 20 50 40 17
info@rijnlandhoeve.nl
KvK: 664 182 75
BTW: NL 00 21 87 927 B 21
Bank: NL82 RABO 0311 1341 30
Werkwijze
Hoewel ik niet geloof in star vasthouden aan 1 bepaalde trainingsmethode, omdat ieder paard (en ook iedere ruiter) nu eenmaal anders is, vormt balans wel altijd de basis in mijn trainingen.
Langetermijnproblemen voorkomen
Om op lange termijn problemen door overbelasting te voorkomen, is balans in mijn ogen het sleutelwoord. Het is van belang dat jij als ruiter in balans op je paard zit, maar ook dat je paard in balans kan lopen. Met ‘in balans’ bedoel ik dat het paard zijn gewicht correct verdeelt over 4 benen. Dit kun je simpel gezegd vergelijken met het uitlijnen van een auto: als je auto niet goed uitgelijnd is krijg je meer en ongelijke slijtage aan de banden. Bij paarden is dit niet anders; een ongelijke belasting veroorzaakt slijtage. Door je paard goed ‘uit te lijnen’ voorkom je overbelasting van je paard op de lange termijn.
Basisvoorwaarden
Om je paard correct en in balans te kunnen trainen zijn er een aantal basisvoorwaarden, met als rode draad de verticale en horizontale balans. Verticale balans is de balans tussen links en rechts en horizontale balans is de balans tussen voor en achter.
Verticale balans
Als je paard in verticale balans is, wil dat zeggen dat het paard zijn gewicht gelijk verdeelt over links en rechts. Net als mensen links- of rechtshandig zijn, hebben paarden vrijwel altijd een voorkeur voor de linker- of de rechterbuiging. Vaak gaat dit gepaard met een ongelijke verdeling van het gewicht, waarbij het linker- of het rechtervoorbeen meer wordt belast. Plus het ruitergewicht dat een paard moet dragen, is het niet onlogisch dat dit tot allerlei problemen kan leiden.
Balans herstellen
Naast de verticale balans is voor een duurzame training ook de horizontale balans van belang. Van nature dragen paarden ca. 3/5 van het gewicht op de voorhand en slechts 2/5 op de achterhand. Daar komt nog bij, dat ons gewicht als ruiter ook bij op het voorste deel van het paard komt. We zullen het paard daarom moeten leren om de verdeling van het gewicht meer naar achter te verplaatsen om overbelasting te voorkomen.
Correcte training
Door het paard in zijn balans te herstellen kunnen vele problemen worden opgelost. Zo is de combinatie van behandeling met correcte training, uitgaande van de biomechanica van het paard, al vaak succesvol gebleken bij paarden met bijvoorbeeld rugproblemen, chronische kreupelheden of ‘vage’ kreupelheden waarbij nooit echt een diagnose gesteld is. Verder blijkt ook bij paarden met gedragsproblemen of uiteenlopende rijtechnische problemen, dat hier regelmatig een lichamelijke en/of trainingstechnische oorzaak (fysiek of mentaal) aan ten grondslag ligt.
Combinatie
Om een paard in zijn balans te kunnen herstellen is het van belang om te kijken naar de combinatie. Wat werkt voor het ene paard en/of ruiter, hoeft niet te werken voor een ander. Ik kies daarom niet voor een specifieke trainingsmethode, maar werk met wat paard en ruiter als combinatie nodig hebben en aan kunnen. Sleutelwoorden hierbij zijn balans, harmonie, samenwerking, duurzaamheid en plezier!
Wil jij ook moeiteloos en met plezier rijden met een fit en vrolijk paard? Neem dan contact met mij op.